TARİH SORU VE CEVAPLARI

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek

TARİH SORU VE CEVAPLARI

Mesaj tarafından judocu kezo Bir Salı Nis. 01, 2008 10:29 pm


1. Avarız vergisi nedir? Kim tarafından toplanır?

Cevap: Devletin halktan olağanüstü durumlarda toplandığı vergidir. Bu vergiler toplu olarak kadılar tarafından toplanır.

2. Kapan nedir ve kapan emirinin görevleri nelerdir?

Cevap: Kent ve kasabalarda çevreden gelen ürünlerin toplandığı ve perakendecilere satıldığı yerlere kapan denirdi. Kapan emiri ise; buraya gelen ürünlerin vergilendirmesi ve adaletli bir şekilde dağıtılmasını sağlamakla görevliydi.


3. Beytülmal emrinin görevi nelerdir?

Cevap: Mirasçısı olmayan kimselerin mallarını ve kamuya ait malların korunmasıyla görevlidir

4. Ahi birliği nedir? Telinde ne vardır?

Cevap: Askeri niteliği olan bir esnaf örgütüdür. Temli Abbasiler döneminde ortaya çıkmış bu olan fütüvvet birliklerine dayanır.

5. Mahalle teşkilatındaki en önemli görevliler kimlerdir?

Cevap: Bunlar mahalle imamı ve yiğitbaşıdır.

6. Kafes sisteminin zararları nelerdir?

Cevap: Şehzadelerin bilgi ve deneyim kazanmaları engellendi. Öldürülme kaygısından dolayı birçoğunun ruh sağlığı bozuldu.

7. Sekbanların üretime katkısı ne olmuştur?

Cevap: halk sekban adıyla askere yazılmaya başlayınca toprakta üretim azaldı.

8. Sadrazamlar hangi olaydan sonra daha fazla önem kazandılar?

Cevap: I. Ahmet’in ekber ve erset sistemini getirmesiyle önem kazanmıştır.

9. Divanı hümayunun etkisini kaybetmesinden sonra devlet görüşmeleri nerede yapılmaya başlandı?
Cevap: Görüşmeler veziri azamın ikindi divanında yapılmaya başlanmış, çok önemli görüşmeler ise şurada yapılmaya başlanmıştır.
10. Osmanlı’nın klasik dönemlerinde Divan’ın en önemli özelliği nedir?

Cevap. En önemli özelliği; yargının ilmiyede, yürütmenin seyfiyede ve bürokrasi işlemlerinin de kalemiyede bulunmasıydı.


11. Sarıca sekban kimlere verilen addır?
Cevap. 18. yy. tımar sisteminin bozulmasıyla tımarlı sipahiler yerini yeni yöneticilerin kendi kapılarında topladıkları başıbozuk silahlı gruplara bıraktı. Bu silahlı topluluklara “sarıca sekban” denir.

12. Müşirlikler kim zamanında hangi amaçla kuruldu?
Cevap. II. Mahmud zamanında, II. Mahmud’un merkezi otoriteyi sağladıktan sonra eyaletlerde askeri-idari amaçlarla kurduğu yapılar.
13. Kanuni esasi ile ne amaçlanmaktadır?
Cevap. Kanuni esasi ile padişahın yetkilerinden sınırlanması ve halkında yönetime katılması amaçlanmaktadır.

14. İlk Osmanlı Mebuslar Meclisi kim tarafından neden tatil edildi?
Cevap. II. Abdulhamit tarafından Osmanlı –Rus Savaşı gerekçesiyle 14 Şubat 1878’de tatil edildi.

15. Osmanlı Devleti’nde toplum kaça ayrıldı? Bunlar nelerdir?

Cevap. Toplum; yönetenler (askeri, seyfiye, ilmiye, kalemiye) ve yönetilenler (reaya) olmak üzere ikiye ayrılıyordu.

16. İltizam sistemi nedir?

Cevap. Verginin paraya peşin olarak satılması sistemine denir.

17. Vakıflar neden ser’i hukuka göre yönetildi?

Cevap. Vakıflar dini kurumlar oldukları için ser’i hukuka göre yönetilirdi.

18. Tarik maaşı kimlere verilirdi?

Cevap. Görevden alınan veya emekli olan vezir, beylerbeyi ve sancak beylerine verilirdi.

19. Seyfiye sınıfının üyeleri kimlerdir?

Cevap. Vezirler, beylerbeyi, sancak beyleri,kapıkulu askerleri ve tımarlı sipahiler seyfiye sınıfını oluştururlardı.

20.1.Abdülhamit meşrutiyeti neden ilan etmiştir?
Cevap.1.Abdülhamit tahta çıkabilmek için meşrutiyeti ilan etmiştir.

21.Loncaların başlıca görevleri nelerdir?

Cevap.-Üye sayısını,üretilen ürünlerin kalitesini ve fiyatını belirlemek
-Esnaf ile hükümet arasındaki ilişkileri düzenlemek
-Üyelerin zararlarını karşılamak,kredi vermek.

22. tımar sisteminin bozulmasını sağlayan en önemli etken nedir?

Cevap: toprakların adaletsiz dağıtılması tımarın bozulmasının temelini oluşturur.

23.Zeamet toprakları kime verilirdi?

Cevap: Bu topraklar; sancaklardaki alay beylerine, kale komutanlarına ve Divan katiplerine verilirdi.

24.Yöneten grubu, gördükleri işe ve eğitime göre kaça ayrılıyordu?

Cevap: Yönetenler 3’e ayrılıyordu. Bunlar; seyfiye, ilmiye ve kalemiyedir.

25.ilmiye sınıfı Divan-ı hümayun’da kim tarafından temsil ediliyordu?

Cevap: ilmiye sınıfı Divanda şeyhlülislam ve kazaskerler tarafından temsil edilirdi
avatar
judocu kezo
Co Admin
Co Admin

Kadın
Mesaj Sayısı : 1086
Yaş : 26
Nerden : KAFESLERDEN
Güç :
90 / 10090 / 100

Aktiflik :
78 / 10078 / 100

Ruh Hali :
Takımı :
Kayıt tarihi : 15/02/08

Kullanıcı profilini gör

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Geri: TARİH SORU VE CEVAPLARI

Mesaj tarafından streetboy Bir Çarş. Nis. 02, 2008 3:38 pm

EYW SAGOL

_________________
avatar
streetboy
System Root
System Root

Mesaj Sayısı : 595
Yaş : 24
Nerden : askısının kalbiden
Humor : RAPPİSTER
Güç :
100 / 100100 / 100

Aktiflik :
100 / 100100 / 100

Ruh Hali :
Takımı :
Kayıt tarihi : 16/02/08

Kullanıcı profilini gör

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Geri: TARİH SORU VE CEVAPLARI

Mesaj tarafından judocu kezo Bir Çarş. Nis. 02, 2008 5:45 pm

SENDE SAOL JNM

_________________
Derdi Olanı Dinlerim,
Derde Yol açanı,
Siler Geçerim.......


HeRKeS KeNd! HaYaTıNıN Ba$ R0LüNü OyNaR!..
Mujhe Tumse Muhabbat Hai
avatar
judocu kezo
Co Admin
Co Admin

Kadın
Mesaj Sayısı : 1086
Yaş : 26
Nerden : KAFESLERDEN
Güç :
90 / 10090 / 100

Aktiflik :
78 / 10078 / 100

Ruh Hali :
Takımı :
Kayıt tarihi : 15/02/08

Kullanıcı profilini gör

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Geri: TARİH SORU VE CEVAPLARI

Mesaj tarafından Sponsored content


Sponsored content


Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz