TAŞRA TEŞKİLATI

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek

TAŞRA TEŞKİLATI

Mesaj tarafından judocu kezo Bir Salı Nis. 01, 2008 10:34 pm

1) Kaza-i İdari Teşkilat

Soru 1: Avarız vergisi nedir, kimler tarafından toplanır, kimlerden alınır?
Cevap:Olağanüstü durumlarda kadılar tarafından toplanan vergidir.Avarız vergisi birey olarak kişilerden alınmaz, vergi yükümlüleri bir araya getirilerek Avarız Hanesi denilen birimlerden toplu olarak alınır.

2) Taşra Yönetimindeki Diğer Görevliler

Soru 2: Kapan eminleri ile gümrük ve bac eminlerinin vergiyle ilgili görevleri arasındaki fark nedir?
Cevap: Kapan eminleri, kent ve kasabalarda, çevreden gelip perakendecilere satılan ürünlerin vergilendirilmesini yapar. Gümrük ve bac eminleri ise kent ve kasabalarda sanatsal ve ticari etkinliklerle ilgili vergileri toplar.

3) Mahalli Teşkilat

a. Mahalle ve Köy Teşkilatı

Soru 3: Mahalle ve köylerde avarız akçası vakfının görevleri nelerdir? Bu görevlerden yola çıkarak toplumsal yaşamla ilgili ne gibi bir sonuç çıkarabiliriz?
Cevap:Avarız akçası vakfının görevleri, devletin olağanüstü durumlarda istediği vergileri karşılamak ve zor durumda olan kişilere borç vermektir. Bu görevden yola çıkarak, mahalle ve köylerde sosyal dayanışmanın güçlü olduğu sonucunu çıkarabiliriz.

b. Esnaf Teşkilatı

Soru 4: Türkiye Selçuklu Devleti’ndeki Ahi birliklerinin Osmanlı Devleti’ndeki lonca teşkilatından farklı görevi nedir?
Cevap: Ahi birlikleri askeri niteliği de olan bir esnaf örgütüydü.Türkiye Selçuklu Devleti’nin son dönemlerinde Anadolu’da bozulan güvenliğin yeniden sağlanmasında önemli görevler üstlenmişlerdir.

c. Cemaat İdareleri

Soru 5: Cemaat mensupları olan zimmilerin sahip oldukları haklar ve özgürlükler nelerdir?
Cevap: - Diledikleri işlerde çalışırlardı.
- İbadetlerini serbestçe yapabilirlerdi.
- Kendi dillerine ve dinlerine uygun şekilde eğitim yaparlardı.
- Osmanlı padişahının egemenliği altında yaşamayı kabul ettiklerinden dolayı can ve mal güvenlikleri garanti altına alınırdı.
- Kendi gelenek ve göreneklerini devam ettirmelerine karışılmazdı.




DEVLET YÖNETİMİNDEKİ DEĞİŞMELER

Soru 6: Osmanlı’da uzayan savaşlar tımar sahiplerinin tımarlarının yönetimini aksatmasına nasıl neden olmuştur?
Cevap: Mart-Ekim ayları arasındaki zaman dışında tımarlı sipahiler köyünde bulunmak zorundaydı.Uzayan savaşlar sonucu, tımarlı sipahiler köyünde bulunamadığı için toprağını ekip işleyemedi ve öşür vergilerini toplayamadı.

1) 18. Yüzyıldaki Değişmeler

a. Merkez Teşkilatı

Soru 7: 18. yy’da zamanla devlet işlerinin tamamen sadrazama bırakılma nedeni nedir?
Cevap: Şehzadelerin yetişme biçimlerinin değişmesi ve tahta Osmanlı ailesinin en yaşlı bireyinin geçmesidir.

b. Taşra Teşkilatı

Soru 8: Arpalık usulü nedir ve taşra yönetiminde ne gibi bir uygulamayı getirmiştir?
Cevap: Taşra teşkilatının bozulmasıyla eyalet ve sancaklara üst düzey görevlilerin(beylerbeyi, sancak beyleri) getirilmesine arpalık usulü denir.Arpalık usulüyle göreve getirilenler, görev yerlerine vekil gönderdiler ve taşra yönetiminde yaygın bir vekalet uygulamasına geçildi.

2) 19.Yüzyıldaki Değişmeler

a. Merkez Teşkilatı

Soru 9: Tanzimat meclislerinden olan Nizamiye Mahkemelerinde yürütme ve yargının birbirinden ayrılması ve yargının bağımsızlığı nasıl bir uygulamayla sağlanmıştır?
Cevap: Bu mahkemeler laik mahkemelerdi.Müslüman ve Müslüman olmayan Osmanlı vatandaşları arasından seçilen üyeleri mahkeme kararı olmadan azledilemez ve mahkemenin verdiği kararlara padişah ve hükümet karışamazdı.

b. Taşra Teşkilatı

Soru 10: Tanzimat öncesinde mahalle ve köylerde muhtarlık teşkilatının kurulması, ayanlıkları nasıl etkilemiştir?
Cevap: Ayanların görevlerini muhtarlar üstlendi, böylece ayanlığın kaldırılması için önemli bir adım atılmış oldu.

avatar
judocu kezo
Co Admin
Co Admin

Kadın
Mesaj Sayısı : 1086
Yaş : 26
Nerden : KAFESLERDEN
Güç :
90 / 10090 / 100

Aktiflik :
78 / 10078 / 100

Ruh Hali :
Takımı :
Kayıt tarihi : 15/02/08

Kullanıcı profilini gör

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Geri: TAŞRA TEŞKİLATI

Mesaj tarafından streetboy Bir Çarş. Nis. 02, 2008 3:36 pm

SAGOL EYWALLAH

_________________
avatar
streetboy
System Root
System Root

Mesaj Sayısı : 595
Yaş : 25
Nerden : askısının kalbiden
Humor : RAPPİSTER
Güç :
100 / 100100 / 100

Aktiflik :
100 / 100100 / 100

Ruh Hali :
Takımı :
Kayıt tarihi : 16/02/08

Kullanıcı profilini gör

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Geri: TAŞRA TEŞKİLATI

Mesaj tarafından judocu kezo Bir Çarş. Nis. 02, 2008 5:47 pm

ÖNEMLİ DİİL JNM

_________________
Derdi Olanı Dinlerim,
Derde Yol açanı,
Siler Geçerim.......


HeRKeS KeNd! HaYaTıNıN Ba$ R0LüNü OyNaR!..
Mujhe Tumse Muhabbat Hai
avatar
judocu kezo
Co Admin
Co Admin

Kadın
Mesaj Sayısı : 1086
Yaş : 26
Nerden : KAFESLERDEN
Güç :
90 / 10090 / 100

Aktiflik :
78 / 10078 / 100

Ruh Hali :
Takımı :
Kayıt tarihi : 15/02/08

Kullanıcı profilini gör

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Geri: TAŞRA TEŞKİLATI

Mesaj tarafından Sponsored content


Sponsored content


Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz